Kidsparty εργαστήριο Spa
spa lab

party εργαστήριο Spa

Η Μυρτώ έκλεισε τα 9 της χρόνια παίζοντας “εργαστήριο Spa” με τις φίλες της.
Το πάρτι θα μπορούσε να είχε γίνει σκέτο Spa, αλλά είδα τα κορίτσια να κολλάνε με διάφορους καλλωπισμούς, της ηλικίας τους ΝΟΤ, και είπα να μην το ενισχύσω άλλο. Το γυρίσαμε λοιπόν σε κάτι πιο πειραματικό-δημιουργικό … και έτσι μετατράπηκε σε εργαστήριο Spa.

Την ιδέα την είχα δει πριν κάποιο καιρό στο newSweetsOnTheBlog, με είχε εντυπωσιάσει και την είχα κρατήσει.
Το newSweetsOnTheBlog το κοιτάω για τις εκπληκτικές, γλυκές, υπέρκομψες δημιουργίες του. #myFavourite μπισκότα χιονόμπαλες.  Το κορίτσι που το έχει, ζωγραφίζει στα γλυκά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το κορίτσι όμως επειδή είναι και μαμά, κάνει πολύ ωραία θεματικά πάρτι από αυτά που μου αρέσουν. Μικρά, κομψά, δημιουργικά. Και την ευχαριστώ πολύ γιατί μέσα στο χαμό των πληροφοριών και της οργάνωσης με βοήθησε, και μοιράστηκε τα tips και την εμπειρία της.

Let the party begin !!!

 

Το εργαστήριο μας έφτιαξε:
1. Σαπούνι σε σχήμα κάκτου
2. Υγρό Σαπούνι
3. Lip Gloss
4. Μυστική εργασία

 

 

Κάθε μικρή επιστήμων του εργαστηρίου, χρειάστηκε ένα κουτάκι με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

  • Γάντια μιας χρήσης μέγεθος xSmall (ναι βγαίνουν σε αυτό το μέγεθος, μπορείς να παραγγείλεις  on-line για τις παιδικές εργασίες)
  • Ατομική πετσέτα
  • Ξύλινες σπατουλίτσες για ανακάτεμα
  • Κλειστό βαζάκι με κύβους γλυκερίνης (σαπούνι)
  • Θήκη για σαπούνι
  • Κλειστό βαζάκι με ζάχαρη (μυστική εργασία)
  • Θήκη lip gloss
  • Μπολάκι για ανακάτεμα lip gloss
  • Δοσομετρητή (υγρό σαπούνι)
  • Βάζο (μυστική εργασία)
  • Διακοσμητικά για το βάζο

 

Ο υπεύθυνος εργαστηρίου (δηλαδή εγώ) είχα κοντά μου ένα κουτί με όλα τα άλλα υλικά που χρειαζόταν καθώς επίσης είδη έκτακτης ανάγκης όπως χαρτί κουζίνας, σκούπες, πανιά και μια τεράστια σακούλα σκουπιδιών.

Ο καιρός βοήθησε, φορέσαμε τις ποδίτσες από άλλο πάρτι, βγήκαμε στο μπαλκόνι και αρχίσαμε …

 

 

1. Σαπουνάκια σε σχήμα κάκτου

Χρησιμοποιήσαμε χρώματα και αρώματα από ένα έτοιμο kit για παρασκευή σαπουνιών, καθώς και έξτρα σαπούνι γλυκερίνης. Μπορείτε όμως να βρείτε πολύ εύκολα και τα υλικά μεμονωμένα (σαπούνι γλυκερίνης – χρώμα ζαχαροπλαστικής – αρωματικά έλαια).

Από τα claire’s βρήκαμε μικρά διακοσμητικά κομματάκια σαν αγκαθάκια (μάλλον διακοσμητικά νυχιών πρέπει να ήταν) και έτσι οι κάκτοι μας έγιναν πιο … αληθινοί.

 

  • Ένα-ένα τα κοριτσάκια ερχόταν στο φούρνο μικροκυμάτων
  • Έλιωνα το σαπούνι γλυκερίνης
  • Πρόσθεταν άρωμα – χρώμα – διακοσμητικά της επιλογής τους
  • Ανακατεύανε
  • Βάζαμε στη φόρμα
  • Αφήναμε να πήξει μέχρι το τέλος του πάρτι

Tricky part
Τα σαπουνάκια ήταν η πιο δύσκολη εργασία. Λόγω της ζεστής γλυκερίνης, χρειαζόταν τεράστια προσοχή. Ήταν επίσης η μόνη εργασία η οποία δεν μπορούσε να γίνει ομαδικά και έτσι όσο το ένα έκανε το σαπουνάκι του τα άλλα έπρεπε να περιμένουν.

2. Υγρό σαπούνι

Εδώ έκανα μια τζουτζιά…
Είχαμε προμηθευτεί ένα έτοιμο kit για παρασκευή σαμπουάν (Λιλιπούπολη). Το σαμπουάν όμως που θα φτιάχνανε προτιμούσα να μην το βάλουν στα μαλλιά τους και έτσι το ‘βαφτίσαμε’ υγρό σαπούνι για τα χέρια.
Η διαδικασία είχε ανάμιξη με ακρίβεια ml διαφόρων υγρών, βάση – αφριστικό – καθαριστικό – χρώμα – άρωμα και έτσι η διαδικασία γινόταν πολύ … ‘σοβαρή’ και επιστημονική 🙂

Μεγάλη έκπληξη το άρωμα agave (αγάβη ή αγαύγη στα ελληνικά) που περιείχε το kit. Μυρίζει εκπληκτικά. Agave είναι το φυτό από το οποίο φτιάχνεται η τεκίλα.

Τricky part
Εκτελέσαμε τη συνταγή με όση ακρίβεια και επιτυχία μπορείς να πετύχεις μια συνταγή με ποσότητες 3 και 5 ml, μαζί με πολλά παιδάκια. Κάπου εδώ  βαφτίσαμε τις εργασίες ‘πειράματα’ και είπαμε ότι μπορεί να μην πετύχουν σε όλους το ίδιο.

Σίγουρα πάντως καταευχαρηστήθηκαν να ανακατεύουν. Θα το έλεγες με μανία και τελοσπάντων καταλήξαμε με κάτι που μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου.

Επίσης εγώ ανακάλυψα ότι όταν πέσει η νύχτα δεν βλέπω και τόσο καλά… κυρίως τις γραμμούλες του δοσομετρητή (ηλικία μου μυρίζει)

3. Lip Gloss

ή αλλιώς η χαρά του ανακατέματος. Χρειαστήκαμε:
  • Βαζελίνη
  • Kόκκινο χρώμα Ζαχαροπλαστικής  (dr Oetker – θανόπουλος)
  • Άρωμα φράουλα

Πρότεινα να προσθέσουμε στο μείγμα και αλόη. Έφερα τη γλάστρα,  έκοψα ένα φύλλο, το άνοιξα στη μέση, είδαν τη γλίτσα … και μπλιαξ… κανένα δεν έβαλε (εγώ που το είχα κάνει πάντως μια φορά ήταν πολύ καλό)

Το βάλαμε στο βαζάκι, κολλήσαμε στρας et voila …

Tricky part
Tο πασάλειμμα που γίνεται μέχρι να καταφέρεις να χωρέσεις το υλικό στο μικροσκοπικό βαζάκι.

4. Μυστική εργασία

Ψιθυρίσαμε συνωμοτικά, διώξαμε τις μαμάδες και είπαμε ότι θα φτιάξουμε ένα δώρο για εκείνες… Scrub σώματος (πραγματικά πολύ καλό ειδικά για πόδια, το έχω δοκιμάσει)
Όλα χαρήκανε με τη μυστικοπάθεια… μερικά όμως είπαν ότι τελικά θα το κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Χρειαστήκαμε:
  • Ζάχαρη
  • Λάδι
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Υγρή βανίλια ζαχαροπλαστικής

Ανακάτεψαν…Ανακάτεψαν…Ανακάτεψαν
Ε! εδώ και αν έγινε ο χαμός και αν λάδωσε το σύμπαν. Ευτυχώς κρυώνει ο καιρός και δεν γεμίσαμε μυρμήγκια.

Βάλαμε στο βαζάκι. Στoλίσαμε με τιρκουάζ κορδέλα και πορτοκαλί φωσφοριζέ φουντίτσα (μου έχει μείνει ακόμη λαχτάρα για καλοκαίρι) και κολλήσαμε αυτοκόλλητο μαυροπίνακα για να γράψει ο κάθε ένας ότι θέλει.

Tip:  Χρώμα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιήσαμε τα dr Oetker (Θανόπουλος). Με δοκιμές κατέληξα ότι είναι αυτά που δεν αφήνουν χρώμα κατά τη χρήση (αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χρώματα πάστας Wilton. Αυτά χρειάζονται μικροσκοπική ποσότητα (ένα τσακ στην οδοντογλυφίδα) αλλιώς εκεί που κάνεις scrub μπορεί να σου μείνει μια ελαφριά κοκκινίλα, πρασινίλα ή ότι άλλο.

Tricky part

Όταν αφήνεις ελεύθερη επιλογή χρώματος στα παιδιά, ενώ παράλληλα θέλεις να τους μάθεις πως αναμειγνύονται τα βασικά χρώματα και πως παράγουν τα υπόλοιπα, είναι πολύ πιθανό να καταλήξεις με μαυροκαφέ scrub. Όχι τόσο eye candy.

Επίσης έμαθα ότι το λάδι με τη ζάχαρη επάνω στα πέτρινα πλακάκια λεκιάζει.

Μαζευτήκαμε όλες μαζί με τα scrub, για να κάνουμε έκπληξη στις μαμάδες αλλά τελικά η έκπληξη βρήκε το κορίτσι των γενεθλίων.

photo credt: Efi

Όσο κράτησαν οι εργασίες μας (2.5 ώρες) στην ‘καφετέρια του εργαστηρίου’ (βλέπε σαλόνι-μπαλκόνι) γιαγιάδες και φίλοι σερβιριζόταν και αυτοεξυπηρετούνταν. Μέσα σε όλα αυτά ο μπαμπάς πεταγόταν ανάμεσα στο δρώμενο και τους υπόλοιπους για να συντονίσει την κατάσταση.

Ήμουν πολύ χαρούμενη που τα παιδιά ήταν καλά και που οι υπόλοιποι βολευόταν σαν το σπίτι τους (αυτό είναι άλλωστε που θέλω να νιώθουν οι φίλοι μας)

Όλο το απόγευμα, μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες υπήρχαν διαθέσιμα:
Καφέδες – Μπισκότα και μπόλικος χυμός Ανανάς-Καρύδα (ο χυμός ανανάς-καρύδα έχει τεράστια επιτυχία)
Κρασί/Ποτό – Κριτσίνια, dips και ποικιλία αλλαντικών-τυριών

Και μετά από τις 2.5 ώρες εξαντλητική δουλειά του εργαστηρίου πέσαμε με τα μούτρα στο ….

Φαγητό

Έπειτα από χρόνια έρευνας και μελέτης 🙂 (έχουμε κάνει τα πάρτι επιστήμη), κατέληξα στο ιδανικό παιδικό μενού.
  • Μακαρόνια
  • Κόκκινη σάλτσα
  • Τριμμένο τυρί
  • Μπιφτεκάκια
  • Καροτάκια
  • Τυροτρέλλες
  • Ντοματίνια
  • Κριτσίνια

Και επειδή οι γονείς σε κάθε παιδικό πάρτι δεν χρειάζεται απαραίτητα να τρώνε τυροπιτάκια, είχαμε:

Μακαρόνια με επιλογή ανάμεσα σε 3 σάλτσες

  • Κόκκινη
  • Μανιτάρια
  • Γαρίδες

και σαλάτα “cheeseCake χωριάτικη” ( βάση τριμμένο παξιμάδι – μους φέτας – ντοματίνια).
Για αυτό το συγκεκριμένο δημιούργημα δεν έχω καταλήξει αν είναι πολύ καλό ή όχι αλλά είναι σίγουρα εντυπωσιακό. Και πολύ βολικό γιατί το έχεις έτοιμο από πριν και δεν χρειάζεται να το κάνεις εκείνη την ώρα.

extra Tip για το εργαστήριο Spa
Αν το δοκιμάσετε σπίτι σας να ξέρετε ότι μια μεγάλη ατσαλιά και κούραση την έχει.
Χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση στην συγκέντρωση των υλικών και πρέπει να έχεις τρέξει στο μυαλό σου όλη τη διαδικασία από πριν. Καλό είναι να τα έχεις δοκιμάσει επίσης.
Το κουτάκι με τα έτοιμα υλικά βοήθησε πολύ γιατί αλλιώς χρειάζεται έξτρα χώρος και χρόνος μέχρι να μοιραστούν.
Την ώρα των εργασιών θα πρέπει να έχετε σε ετοιμότητα είδη για καθάρισμα και έξτρα γάντια (η χαρά τους να αλλάζουν γάντια)
Οι εργασίες που κάναμε πήραν παραπάνω χρόνο από όσο είχα υπολογίσει, θα μπορούσατε να επιλέξετε λιγότερες.
Δεν έπρεπε να έχω επιλογές χρωμάτων και αρωμάτων γιατί αυτό τους άρεσε μεν τα καθυστερούσε δε και τελικά όλα κατέληγαν με το ίδιο χρώμα ή μαυροκαφέ όπως αναφέρθηκε.

Τα μικρά θεματικά πάρτι #myFavourite.
Όταν τα ετοιμάζω μπαίνω για λίγο στη θέση των παιδιών και προσπαθώ να θυμηθώ τι ήταν αυτό που θα έκανε χαρούμενη και εμένα μικρή.
Μου αρέσει να τα βλέπω να ζουν το δικό τους παραμύθι (ή ίσως το δικό μου). Να παίρνουν το κουτάκι τους με εκπλήξεις και να δημιουργούν. Μου αρέσει να νιώθουν σημαντικά.
Όταν τα έβλεπα να ανακατεύουν με μανία λες και θα βγει κάτι από εκεί μέσα 🙂 πήρα τον κόπο μου πίσω νομίζω.
Ciao

Εγγραφή

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα καινούρια μου άρθρα.

    Your Email (required)